Update vanuit het verre Afrika
Door: lizannementing
Blijf op de hoogte en volg Lizanne
02 September 2013 | Ghana, Nkoranza
Gelukkig voelde ik me met wat extra slaap en rust overdag snel wat beter. Gelukkig, want in het weekend hadden we plannen om naar Techiman te gaan. Dat is een stad hier ongeveer een half uur vandaan. Omdat je hier in Nkoranza niet kunt pinnen, was het meteen een handige optie om dat in Techiman te doen.
‘s Ochtends hebben we eerste heel rustig aan gedaan, dat was mooi want ik was om half vier uiteindelijk pas in slaap gevallen, dus toen ik om tien uur mijn bed uitkwam, kon ik ook nog rustig ontbijten, gezellig met de andere vrijwilligers.
Om een uurtje of half twee gingen we richting Techiman, eerst lopen naar de old market, dan met een taxi naar new market om vervolgens met de taxi naar Techiman te gaan. Gelukkig hadden wij telkens echt goede taxi, sommige auto’s die hier rijden, zouden in Nederland tien jaar geleden al afgeschreven zijn…
Een leuke en goede reis richting Techiman, onderweg moesten we een heel lang stuk rechtdoor over allemaal bergen. Een heel mooi gezicht met al het groen langs de weg, dan lijkt het soms toch echt of je naar het eind van de wereld rijd!
Techiman is een van de grotere steden, toch lijkt het allemaal veel op elkaar. De markt is alleen groter, er staan meer hutjes/huisjes en er zijn meer mensen. Ook konden we hier wel ketchup en mayonaise vinden, erg belangrijk, want we maken hier zelf patat !
Terug uit Techiman hebben we dat ook lekker gedaan, helaas vond mijn maag het wel weer genoeg voor die dag, dus veel patat heb ik niet gegeten, maar het idee dat we hier iets anders kunnen eten dan rijst, is toch fijn. (Ik zal meteen eerlijk zeggen: we eten hier elke vrijdag pannenkoeken, haha. En met een beetje fantasie hebben we van een typisch Ghanees iets, aardappelen. Ik kom dus niks te kort hier!)
Zondag was een heerlijk rustige dag, waarin ik helemaal beter ben geworden. ’s Ochtends hebben we even bij de kerk hier op PCC gekeken, erg leuk met veel muziek en dansen. Sommige kinderen lijken je te herkennen (of vinden blanken gewoon leuk) en komen meteen naar je toe, erg leuk om dan even samen te spelen of te dansen! Daarna hebben we onze boodschapjes op de markt gedaan. ’s Middags hebben we met de vrijwilligers een film gekeken, want ook dat kan hier met een laptop van een andere vrijwilliger en films liggen hier gewoon. De film snapte ik niet goed, maar het was gezellig!
Zondag heb ik heerlijk geslapen! Gelukkig, want vandaag was mijn eerste officiële dag met eigen programma. Het is erg goed gegaan en ik vond het erg leuk. Ik heb heel ‘afwisselende’ kinderen, dat is erg fijn. Weinig van de kinderen kunnen praten, dus dat wordt vast een uitdaging om voor elke keer iets te vinden passend bij het kind, maar daar gaan we natuurlijk wel voor!
Voor vandaag is het in ieder geval, denk ik, gelukt. Het is erg leuk om te zien dat de kinderen het leuk vinden. Bij het ene kind zie je het eerder dan bij de ander, maar het voelt goed om te weten dat de kinderen er baat bij hebben en het leuk vinden.
Ik ben erg benieuwd hoe het de rest van de weken zal gaan!
03 September 2013 - 16:06
Opa En Oma:
Lieve Lizanne,
Leuk om je reisverslagen te lezen. Temeer daar wij hieruit kunnen lezen,
dat het goed gaat met jou!
Het zal in het begin wel vreemd aandoen om daar te werken en vreemde
Kindertjes op te voeden.
Heb je leuke collega's? Zijn er nog bij, die hier uit de buurt komen?
Oma gaat morgen met Martha en Fiet naar Roemenie (duivenbusiness).
Wij hopen nog veel reisverslagen en foto's van je te krijgen..
Veel liefs van
Opa en Oma