Esgov-kasteel & foutje in de voorbereiding. - Reisverslag uit Odense, Denemarken van Lizanne Menting - WaarBenJij.nu Esgov-kasteel & foutje in de voorbereiding. - Reisverslag uit Odense, Denemarken van Lizanne Menting - WaarBenJij.nu

Esgov-kasteel & foutje in de voorbereiding.

Door: lizannementing

Blijf op de hoogte en volg Lizanne

18 November 2014 | Denemarken, Odense

Het is alweer een tijdje terug dat ik mijn laatste blog over Aarhus schreef. Nog steeds een goed teken dus dat ik het hier naar mijn zin heb en me niet aan het vervelen ben. Maar leuke activiteiten en ervaringen worden nog leuker als je ze deelt, dus hierbij alsnog mijn blog!

Afgelopen zaterdag heb ik namelijk weer een erg gezellig en leuke dag gehad. Samen met vier andere meiden van mijn klas ben ik naar het Egeskov-kasteel geweest. Deze was speciaal geopend in verband met een kerstmarkt!

Samen met mama heb ik hier al voor een gesloten hek gestaan omdat ‘gesloten’ echt betekende hek eromheen, dus zelfs niet even kunnen kijken in de tuinen. De glimp die we hadden gezien, zag er toen wel veelbelovend uit, en dat bleek inderdaad zo te zijn.

Het renaissanceslot zelf is van de buitenkant al erg mooi. Het is een van de grotere kastelen in Denemarken met een erg grote tuin eromheen. Inclusief een meertje, een bos en in de zomer vele verschillende mooie bloemen, nu was het vooral herfstachtig bruin.

Het terrein was dus helemaal in kerstsfeer gebracht met hout korven, lichtjes in de bomen, kerstbomen op het terrein etc. Een erg leuk gezicht natuurlijk! Verder waren er in verschillende bijgebouwen op het terrein kerstmarktjes opgezet, erg leuk maar vooral erg erg druk!

Verder een rondje door het doolhof (blijft toch altijd leuk (en moeilijk!!)), tentoonstellingen met hele oude auto’s, fietsen en een oude Engelse bus, een tentoonstelling van de brandweer en verschillende outdoor activiteiten op het terrein. We hebben ons dus zeker niet verveeld.

Wel waren we helemaal door en door koud, gelukkig waren er wat ‘verwarmde’ tenten op het terrein waar we even hebben opgewarmd met een heerlijk warme chocomel en patatjes, dat maakt natuurlijk een hoop goed!

En dat door en door koud, komt vooral door een ‘foutje in mijn voorbereidingen’. Je zou denken, Denemarken en Nederland ligt behoorlijk dichtbij elkaar, zeker als je het op een wereldkaart bekijkt. En het ligt ook redelijk dichtbij elkaar, Rotterdam-Odense is ongeveer 800km.

Maar er is wel degelijk een verschil te ervaren in het klimaat. Toen mama hier was, was ze al verbaasd over de ‘gevorderde’ herfst. De bomen waren toen al in alle herfstkleuren en de paden lagen vol met bladeren.

Nu is ook het verschil in daglicht te merken. Het is de hele dag een soort donker in Denemarken op dit moment. Grauw en grijs… De tijd van zonsopgang en ondergang scheelt niet veel als je het vergelijkt met Nederland op dit moment. Maar mijn Deense medestudenten hebben mij vrolijk vertelt dat het hier over een paar weken om drie uur s middags al donker is!

Een foutje in de voorbereiding dus, want daar was ik toch echt niet op berekend. Ik heb het voor mijn gevoel al kouder dan ik het ‘normaal’ had, ik wijt het aan het feit dat ik vorige jaar de herfst compleet heb overgeslagen en in heerlijk klimaat zat van 40graden.

Gelukkig kan ik er ook wel heel erg van genieten dat ik het dit jaar wel meemaak, want de bossen in de omgeving zien er toch wel extra mooi uit op dit moment met al die mooie herfstkleuren en alle bladeren op de groen. Daarnaast is de natuur hier sowieso genieten: onderweg kon ik soms hertjes tegen, gewoon op een paar meter afstand en eekhoorns heb ik ook al meer dan eens kunnen aanschouwen!

Elk nadeel heeft zijn voordeel! ;)