Christmastree, fitnessles & Odense castle - Reisverslag uit Odense, Denemarken van Lizanne Menting - WaarBenJij.nu Christmastree, fitnessles & Odense castle - Reisverslag uit Odense, Denemarken van Lizanne Menting - WaarBenJij.nu

Christmastree, fitnessles & Odense castle

Door: lizannementing

Blijf op de hoogte en volg Lizanne

29 November 2014 | Denemarken, Odense

Genieten van alle ‘laatste’ momenten in Denemarken, dat ben ik aan het doen op dit moment, want de tijd hier is nu echt bijna afgelopen. Dus elk moment die ik heb, moet dan natuurlijk goed gebruikt worden!

Na een drukke maar leuke en productieve week op school vol groepswerk om onze verslagen en presentaties te maken, zijn we het weekend al goed ingegaan met een leuke avond! Samen met onze Japanse huisgenoot hebben we een sushi-avondje gehad. Zij had alle ingrediënten en benodigdheden uitgestald op de tafel, en toen heeft ze ons uitgelegd hoe we sushi moesten maken. Super leuk (en moeilijk!) om het zelf te doen en heel lekker!

Daarna nog samen met een gezellig groepje zijn we eerst naar de Irish pub gegaan, een gezellige knusse bar met live muziek waar we gezellig hebben gekaart (ik won natuurlijk!). Daarna nog een dansje gewaagd in ‘Boogies’, en gezellige beetje alternatieve club met een geweldig ontspannen sfeer.

Zaterdag zijn we naar de ‘lightning of the Chrismastree’ gegaan. Ook daar een heerlijk ontspannen en gezellige sfeer. Het was rond een uurtje of vier, en dan is het hier al aardig donker. Helaas was het ook behoorlijk koud, maar met wat liedjes, bewegen en de duizenden mensen die bij elkaar op het plein waren, was dat maar een kleinigheidje.

De enorme kerstboom van 16,20 meter werd door middel van een verhaal geïntroduceerd (allemaal in het Deens, dus meer dan twee woorden konden we echt niet verstaan) en ‘aangestoken’. Een hijskraam met de kerstman en burgermeester gingen helemaal naar de punt, en op het moment dat de lichten aangingen werd er van boven af een soort vuur op de boom gespoten. Dat was een erg mooi gezicht! De stad zag er daarna echt sprookjesachtig uit, omdat ook alle kerstversiering in de staten vanaf dat moment brandden.

Zondag heb ik genoten van mijn zondag door mijn ‘ ideale zondagsprogramma’: uitgerust wakker worden, hardlopen, een wasje, aan school werken, gezellig met mijn mede huisgenoten kletsen in de keuken, en een heerlijk lasagne gemaakt en samen met Evy en Britt gegeten.

Ook deze afgelopen week was weer behoorlijk druk, met op dinsdag eindpresentaties van het vak ‘society and individual’. Interessante lessen en vooral gericht op de rechten van kinderen, omdat het deze week the ‘25th anniversary of the Convention of Childrens right’ was. Onze eindpresentatie was gericht op huiselijk geweld tegen kinderen. Erg heftige getallen en gevolgen, dus zeker de moeite om daar de aandacht op te richten en daar als toekomstig social worker/pedagoog bij stil te staan. Ik heb het vak met een B kunnen afsluiten, dus ook die is binnen!

Op woensdag een totaal andere lesdag, om half tien werden we voor het vak ‘Healt, body & movement’ namelijk bij het fitnesscentrum verwacht. Ik dacht een rondleiding, maar al snel bleek dat we een intensieve groepsles gingen krijgen door een ‘personal coach’.

En intensief was het, maar ook super leuk! Er stonden ongeveer 12 verschillende apparaten in een cirkel en in die cirkel stonden de eerste 24 minuten 12 ‘stepboxen’. Elke minuut wisselde we van plek, en de personal coach zei wat je in het midden moest doen, hij liet je dus geen moment ‘even’ uitrusten. En na die 24 minuten, werden er in het midden matten gelegd, en herhaalde we de hele procedure, maar nu vooral ook gericht op buikspieren (en nee, die heb ik niet..).

Vrolijk zei de trainer toen dat dit de warming-up was, en dat klopte, want daarna gingen we helemaal kapot met de TRX (even googlen wat het is natuurlijk he!). Een erg leuke ervaring, en ook erg leuk om te merken dat dit voor een groep ook erg goed is om samen te doen. Ik werd er nog vrolijk een paar dagen aan herinnerd, want ik heb spierpijn gekregen op plekken waarvan ik niet wist dat ik er spieren had, en ook zulk erge spierpijn dat mijn bed uitkomen al moeilijk was… Goed mijn best gedaan in ieder geval dus wel.

S avonds dus ook maar met de bus naar Ilse gegaan, die aan de andere kant van de stad woont. Daar hebben Evy, Ilse ik lekker gegeten en met z’n drieën een spannende film gekeken. Een gezellig meidenavondje 
En ook de leuke schooluitjes gingen door, want donderdag werden we in het ‘Odense Castle’ verwacht. Daar kregen we een gastcollege, eerst gericht op de geschiedenis en ontstaan van Odense en toen rondom het thema ‘urbanisatie en speeltuinen’.

En dat was super interessant! Schokkende cijfers: 33% van kinderen bereikt bijvoorbeeld niet de dagelijkse aanbevolen bewegingsactiviteit, deze psychische inactiviteit is net zo erg als alcoholgebruik en roken, en omvat 9% van het vroeg overleden. Daarnaast heeft 25% van de kinderen overgewicht of obesitas en het vermogen van spieren (bijvoorbeeld snelheid en sterkte) is sinds 1970 afgenomen met 10%-12%. En daar werd ik wel door aan het denken gezet…

Hier wordt internationaal ook veel over gepraat en er wordt gezocht naar verbetering, die dus onder andere door middel van speeltuinen kan komen. En zo’n speeltuin is dan ook nog een heel denkwerk, want een speeltuin is niet zomaar een plek waar wat toestellen worden neergezet. Ook hier zit een heel complex plan achter met multidimensionaal werken om het beste te kunnen bereiken.

Een super interessante ochtend dus in een erg mooie ruimte in een van de zalen van het paleis, waar we ook als ‘hoge’ gasten werden ontvangen met koffie/thee en schalen vol fruit en peulvruchten. Na het college hebben we ook nog een rondleiding door het kasteel gekregen, die voorheen gebruikt werd door de koninklijken familie als zij in Odense waren en daarvoor een klooster was. Dit kan je nog goed zien door de vele kamers, de mooie gangen, de grote entree en tuin eromheen.

En na weer een ‘normale’ lesdag op vrijdag hadden we hier het eerste ‘Goodbye Party’ gehad, een paar meiden die hier wonen zijn namelijk al klaar met hun school hier en vertrekken zondag weer terug naar hun eigen land. Het afscheid nemen begint dus ook langzaam. Maar ik ben degene die hier echt als eerste was, en zal ook weer de laatste zijn die hier vertrekt: iedereen welkom geheten en ik zal ook netjes iedereen weer uit gaan zwaaien!

• 30 November 2014 - 22:07

Marijke :

Leuk Lies! Geniet er nog van de laatste weekjes en tot snel :) x

• 01 December 2014 - 09:01

Sophie Verschueren:

Mooi dat je het cirkeltje rond maakt, rustig gekomen en nu ook weer rustig afscheid nemen!
    Geniet er van. X

• 01 December 2014 - 11:04

Nicole:

Hoi Lizanne,

Fijn dat ik je verslagen weer binnen krijg via de mail. Zo leuk om te lezen! Je hebt een aantal Nl meisjes leren kennen (zo te zien aan de naam), waar komen die vandaan? Heb je ook weer zin om je kamer te gaan betrekken in R'dam en gaan jullie nog Sint vieren in Denemarken? Je zit er trouwens goed vandaag, want ik hoorde net op de radio dat de opklaringen boven Denemarken zijn, wij zitten in een bewolkte, donkere omgeving...Tja, verschil moet er zijn (-;
    Oma komt zo even koffie drinken, het is nl. m'n vrije dag vandaag. Elize is weer naar school voor een lange dag op maandag. Ze heeft het héél erg naar haar zin! Vindt plannen nog wel moeilijk merken we.

Geniet nog lekker! Veel liefs van ons 3!

• 11 December 2014 - 18:23

Inge:

Heeee LIesje,

Spuit elf ook nog even door de bocht :-). Ik merk dat ik met een grote glimlach je verhaal weer lees. Je doet t zoooo goed! Trots op je hoor! Dank ook voor je lieve kerstkaart.

Geniet van het laatste poosje daar en een hele fijn reis alvast terug met pap.
    xx