Nyborg, fietstocht en 'wist-je-dat'jes'
Door: lizannementing
Blijf op de hoogte en volg Lizanne
17 Oktober 2014 | Denemarken, Odense
Dinsdag een echt vakantiedagje met een uitje naar Nyborg, een stadje ten oosten van Odense aan de zee. We wilde eigenlijk met de bus gaan, we dachten namelijk dat kan wel op de buskaart kon die we hadden, al hadden we al wel wat twijfels omdat de rit van ruim anderhalf uur dan nog geen 1,50euro zou kosten.. Helaas kon dat dan ook niet, maar we hadden heel veel geluk, de ouders van Evy waren hier met auto, dus die vonden het geen probleem om ons even te brengen.
Nyborg is, hebben we ons laten vertellen, het oudste koninkrijk in heel Europa. Wat ik me daar precies bij moet voorstellen weet ik niet, maar toch een leuk weetje om te delen dacht ik zo. Wij zijn dan ook naar een oud militair fort gegaan om daar te kijken. Nog maar een klein deel van het kasteel staat overeind, maar het is een mooi gezicht. Veel kanonnen erom heen natuurlijk, en van die echt oude bakstenen.
Britt en Ilse zijn het kasteel ingegaan, met allerlei tentoonstellingen over gruwelijke moorden etc, Evy en ik kozen voor een meer ontspannen activiteit: een leuke wandeling door het bos om het kasteel heen. En dat was zeker de moeite waard! Het is echt herfst hier dus de grote oude bomen waren inmiddels al bruin gekleurd, er was wat miezer, maar de zon kwam ook zo af en toe door. Een erg mooi gezicht met al die bomen en de sloten en heerlijk om lekker uit te waaien.
Ook de stad zelf is leuk om doorheen te lopen. Weer de typisch gekleurde huisjes, wat er elke keer weer leuk uit ziet. Een klein maar schattig straatje met wat winkels en een heel schattig cafeetje waar wij gezellig hebben opgewarmd met een warme chocolademelk met slagroom! Het was een erg leuke en gezellige dag!
Op donderdag weer een leuke activiteit, dit keer een fietstocht van ruim 40 kilometer om een bezoekje aan het strand te brengen in het noorden. Samen met Ilse zijn we heen helemaal binnendoor gefietst, tussen alle landerijen en de huizen in de middle-of-nowhere. Echt een hele leuke route met al dat groen, en deze dag hadden we ook heel erg geluk met het weer, de hele weg hebben we heerlijk in het zonnetje gefietst.
Ook het strand was heerlijk om lekker uit te waaien, hier hebben we nog een stukje gelopen en een soort kleine picknick op een paar grote stenen die op het strand lagen. Het strand is niet wat we gewend zijn, het zand op deze plek wordt onder de Denen echt als strand benoemd, maar het is nog geen 10 meter breed. Een apart gezicht als je de stranden in Nederland gewend ben.
De laatste meters fietsen op de terugweg vielen toch wel wat zwaar zeker door de toegenomen tegenwind, maar ook deze dag was weer erg gezellig en het is erg leuk om zo de omgeving te leren kennen.
Ook deze keer wil ik weer afsluiten met wat wist-je-dat’jes, en deze keer allebei om een grote glimlach van te krijgen:
Wist-je-dat ik sinds de 16de in de nieuwe keuken aan het koken ben! De laatste weken wachten duurt natuurlijk altijd te lang, de caravan was van het begin veel te klein voor de 20 mensen die er wonen, en de laatste weken zijn er nog meer studenten komen wonen, kortom het was te klein en daarom ook niet meer netjes te houden. Ik kan dan ook bijna niet uitleggen hoé blij ik was met de luxe keuken met 12 pitten, drie ovens en elk een eigen kastje om je spullen in de bewaren. De eerste dagen dat ik hier in Denemarken was, was deze plek nog een groot gat in de vloer, het is dan ook echt onherkenbaar geworden. Je ziet nog wel dat het een erg oud pand is, dat is een mooi detail bij de moderne luxe!
Wist-je-dat ik gelukkig weer helemaal gezond ben. Helaas was ik al lange tijd telkens niet fit. Ik had erg veel buikpijn dat af en toe kwam en dan gerust voor een paar dagen weg ging, maar dan opnieuw weer kwam. Erg vervelend natuurlijk, gelukkig ging het altijd ‘goed genoeg’ om naar school te gaan, maar de eerste dag van de vakantie werd het veel erger en blijft het helaas ook dagen constant aanhouden. Een echt ‘onderwijsmens’ dus, die in de vakantie dan eindelijk echt tijd neemt om uit te zieken. Gelukkig is dat dus gelukt en kan ik vanaf morgen genieten van mijn laatste vakantie dagen met mama, die ik morgenvroeg van het station ga halen!
18 Oktober 2014 - 10:27
Inge:
Heeeeee Liesje,
ondanks dat je aangeeft de dat je je af en toe niet lekker voelt, is dat in je verhalen niet terug te vinden. Zoveel positiviteit dat t bruisend van energie overkomt. Geniet van je vrije dagen met mams!
Xx